dwa negatywy dostala obudowa:
Przymus użycia dwóch kabli
Konieczność instalowania sterowników z płyty CD pod systemem Windows XP SP HE
mogę spytac do czego byla podlączona obudowa
bezposrednio do portu w plycie glowejczy moze do portow na przodzie obudowy
w tym drugim przypadku faktycznie potrzebne są czasem dwa kable gdyz kable wyprowadzające usb na przod obudowy są przewaznie kiepskiej jakosci.
powiem tak - na okolo 40-50 kompow o rozych konfigach musialem uzyc drugiego kabelka tylko raz wlasnie korzystając ze zlącza na przodzie obudowy (za duzo roboty aby dobrac się z tyłu). w innych przypadkach nigdy ten drugi kabel nie byl mi potrzebny (czy to stacjonarki czy lapiki).
tak wiec wasz zarzut jest imho bezpodstawny.
uzywam w kieszeni dysku 40 GB IBM 4200 ktory wyjąłem z notebooka (wstawilem 5400/100GB takze IBM'a)
możliwe jest to ze uzyliscie dosyc nowego hdd (7200/8MB) w stosunku do obudowy bo gdy ta obudowa weszla na rynek to dyskow 7200 nie było prawie. potwierdzi to jedynie fakt ze nowe hdd mają większy pobór prądu.
podwojnego kabelka nie chciałbym tachac ze sobą gdy w moim przypadku nie jest potrzebny.
zresztą kazdy kto kupuje taką kieszen przewaznie ma juz jakis starszy hdd (z lapika w ktorym wstawil większy i szybszy) i nie wstawi do niej jakiegos 7200 obrotowego.
ogolnie wyszla sytuacja podobna do tej gdzie widzę starutenkiego 300 watowego codegena ciągnącego wyzyłowanego duronka 1,4@1,9 (wiekowy zasilacz+nowy i wyzylowany proc a u was stara obudowa + nowoczesny i pradożerny dysk)
co do instalowania sterownikow pod winxp sp he.
mam legala win xp sp2 he. po instalce sciągam co trzeba z WU lub autopatcher i juz.
NIE TRZEBA instalowac sterownikow do tej obudowy w systemie win xp sp2 he (system rozpoznaje bez problemow urządzenie tak jak i pendrive'a). nie trzeba tego robic takze w win xp mce
co lepsze bylem ostatnio u znajomych ktorych komp wrocil po wymianie hdd ze swieżym win xp he (nie wiem czy mial SP czy nie) i dysk w kieszeni poszedl bez problemow - system zobaczyl nowy hdd i juz. wszystkie dane dostępne.
obudowę mam grubo ponad roczek a dalem za nią ponad 130 zl. oba wasze zarzuty są ostro przesadzone
pseudo skorzany pokrowiec nie raz ocalil ja od porysowan a nie sprawia ze hdd jest cieplejszy.
Ostatnio edytowane przez Nikita_Bennet ; 29.Sep.2007 o 18:22
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
Sir A C. Clarke
Ad.1. Obudowa była podłączana do wyprowadzenia w obudowie. Już wyjaśniam skąd minus... Więc: konieczność użycia dwóch kabli wynika z zapotrzebowania na prąd. Różne płyty główne mają różnie rozwiązany mechanizm dostarczania zasilania do poszczególnych par portów USB. Porty tez ZAWSZE są parowane, jednak NIE zawsze różne pary mają oddzielne zasilanie! Tak więc przymus wykorzystania dodatkowego kabla wynika z obciążenia danej linii, do której podpięty został dysk.
Nie można wymagać od użytkownika żeby odpinał od kompa jakieś inne urządzenia, tylko po to żeby użyć jednego kabla dla obudowy na HDD.
Ad.2 Sprawa sterowników... bardzo prosta. Podpięliśmy urządzenie, system zawołał o sterowniki - koniec. To jest test. Jeśli maił bym używać tej obudowy przez rok, tylko po to żeby przekonać się czy na "n" komputerach nie będzie problemów to by była paranoja. Wyciągnięty z pudełka produkt, podpięty do kompa: zadziałał, zachowywał siętak i tak, jego wydajność jest taka a taka... tak wygląda test.
Można by pospekulować jakie były przyczyny wołania o sterowniki. Ja widzę dwie możliwości z największym prawdopodobieństwem:
1) Problem urządzenia z podaniem identyfikatora sprzętu podczas pierwszego podłączenia, co powodowało problemy z rozpoznaniem go przez system w trybie automatycznym.
2) Problem z systemem operacyjnym. Gdzieś coś nie tak... chyba jasne
Drugą możliwość raczej wykluczam, gdyż pozostałe testy zostały przeprowadzone niemal od razu po tym i nie było problemów...
Prawda jest taka, że poszczególne partie produktu a nawet urządzenia z jednej partii mogą się od siebie różnić czy to wydajnością czy "problematycznością". Taka sztuka nam się trafiła, tak ją opisaliśmy - cóż więcej mogę napisać?
Oby Twoja obudowa służyła Ci wiernie przez długi czas
P.S. Co do dysków używanych najczęściej w kieszeniach zewnętrznych, to masz rację i jej nie masz za razem.
Zarówno sporo ludzi używa starszych, używanych dysków, jak i nowiutkich kupowanych wraz z kieszenią. Ludzie mają coraz więcej kasy, a dyski tanieją - więc po co kupować na allegro używane 40GB, skoro nowe 100GB nie jest w zasadzie aż takim gigantycznym wydatkiem?... tak myśli sporo ludzi - wierz mi
Wprowadziłem małą modyfikację w podsumowaniu - dzięki za info - może pomoże to komuś zmienić zdanie![]()
Ciesze się ze zgodni jestesmy co do tego ze wymog uzycia drugiego kabla zalezy od zapotrzebowania hdd na prąd oraz tego jak stabilne napięcie jest w stanie podac port USB.Napisał misiek1928
Wydaje mi się jednak ze uzycie portów USB na panelu obudowy jest zlym rozwiązaniem, szczegolnie w testach - moze zwyklemu uzytkownikowi wydaje się ze tak powinno byc ale profesjonaliscie uzycie zlącza z byle jakimi kablami w obudowie za grosze nie przystoi, szczegolnie jesli testuje się obudowę dla szerszego grona (fani cdrlab.pl+brygada cdrinfo.pl+ci ktorzy szukają czegos o tej obudowie)
Ponadto jesli w testach uzyjecie kompa z kiepską plytą głowną (zasilaniem portów USB) to większość produktów na zlączu USB będzie miala kiepskie noty.
Jesli w testowanym kompie pojawi sie kiepski zasilacz (w recenzji nawet nie ma info jaki PSU został uzyty) to takze moze to wplynąc na zasilanie portów USB (w przyszlych testach mozecie uwzględnic PSU w tabelce).
wiem o tym doskonale ale raczej 100 GB wloze do lapika a 40 do kieszeni chociaż do konca roku planuję kupno drugiej podobnej kieszeni z hdd co najmiej 100GB.....Ludzie mają coraz więcej kasy, a dyski tanieją - więc po co kupować na allegro używane 40GB, skoro nowe 100GB nie jest w zasadzie aż takim gigantycznym wydatkiem?... tak myśli sporo ludzi - wierz mi![]()
wiec zgodzam sie z Tobą w tej sprawie.
cieszę sie ze umiesciles info tylko prosba - inny kolor bo czerwien jest chyba dla moderatorowi jakos to tak dziwnie wygląda
BTW: Recka mila, szkoda ze jest tak pozno.
Ostatnio edytowane przez Nikita_Bennet ; 30.Sep.2007 o 15:30
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
Sir A C. Clarke
Wkrótce powinienem mieć tego IcyBoxa, to wtedy zweryfikuję jak to jest z tym USB.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)