+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: Artykuł - Mandriva Xtreme Linux

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie Artykuł - Mandriva Xtreme Linux

Wątek ten powstaje jako rozszerzenie artykułu prezentującego możliwości systemu Mandriva Linux Extereme umieszczonego na 2GB/4GB pamięci PenDrive, pokrywające się z zadaniami które najczęściej powierzamy pakietowi NERO 7 PREMIUM.

Wszelkie pytania, sugestie i opinie są jak najbardziej mile widziane...

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Coraz poważniej myślę o Linux'ie, pewnie wielu użytkowników też. Ciekaw jestem, co na to M$?

Domyślnie

Mandriva 2008 i OpenSuse 10.3 to dla mnie najlepsze dystrybucje w historii linuksa. Sam używam OpenSuse 10.3 / do pracy niestety potrzebuję winXP

Ubuntu ma wielu zwolenników, pracowałem na nim długo jednak nowa SuSe przekonała mnie do siebie większym naciskiem na interfejs graficzny - żadnej konfiguracji poprzez edycję plików tekstowych jak w ubuntu, żadnego dodawania repozytoriów "z palca" i użerania się z kluczami GPG podczas tej czynności. Ubuntu jest bardzo dobry, ale SuSe i Mandriva są dla mnie lepsze. Ktoś może powiedzieć, że bardziej windowsowe... możliwe, ale czemu uznawać to za wadę?
    Ponadto w SuSe i Mandrivie łatwiej jest się odnaleźć ze sprzętem - sterowniki są lepiej obsługiwane (szybsza instalacja urządzeń) i ich baza jest większa niż w Ubuntu.

Spróbuj z SuSe albo Mandrivą, polecam

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Cytat Napisał misiek1928
    Spróbuj z SuSe albo Mandrivą, polecam
    No właśnie, czytasz jakby w moich myślach. Czy jeśli chodzi o obsługę multimediów, ilość sprzętu i zapotrzebowanie na zasoby systemowe te dystrybucje się różnią? I jeśli nie, to jakie są charakterystyczne cechy tych dystrybucji, ew. dla kogo co?

Domyślnie

OpenSuSe 10.3 ma nowe ciekawe rozwiązanie jeśli chodzi o oprogramowanie i jego instalację - może ona przebiegać podobnie jak instalowanie dodatków do FireFoxa z oficjalnej strony z dodatkami. Przycisk na stronie, jedno kliknięcie, program zainstalowany. Są już portale które oferują soft a także paczki z softem, sterowniki etc. właśnie w taki sposób - nie wspominając o oficjalnym serwerze OpenSuSe i gigantycznej bazie oprogramowania dostępnej właśnie w taki sposób. Nawet na polskiej stronce SuSe jest już taki system instalacji. Jeden klik i wszystkie kodeki śmigają, a player odtwarza napisy... ŻADNYCH problemów, z niczym.

Mandriva podobnie, tylko bez takiego arcyciekawego dodatku w formie instalacji z www. W pełni gotowa do pracy ze zwykłym użytkownikiem a nie geekiem, albo osobą, która ma full czasu na przekopywanie forum społeczności w poszukiwaniu odpowiedzi na błahe pytanie (to o Ubuntu).

Co wybrać między tymi dwoma? Sam musisz sprawdzić. To jest kwestia gustu i upodobań. Mandrive sprawdzisz za free, bo jest darmowa tak samo jak SuSe. To co jest w płatnej wersji, to paczki oprogramowania które można ściągnąć z netu po instalacji darmowej wersji (poza komercyjnymi, płatnymi programami - ale ich jest niewiele). To samo tyczy się sterowników - w mandrivie płatnej są od razu, w darmowej trzeba pobrać... wypróbuj obie i wybierz.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

A ja czekam na coś do obsługi sprzętu pod Windows Mobile? Czy może jest już coś takowego a'la ActiveSync lnx

Domyślnie

Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi ale w Mandrie i OpenSuSe 10.3 jest wsparcie tylko dla PalmOS... no i pewnie niedługo dla Androida... dla WM? Wątpię, choć to dziwne bo SDK dla WM jest dostępne...

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Wszystko fajnie tylko czy ten linux odpala się w rozdzielczości wyższej niż 1024? Probowałem juz wielu dystrybucji i pierwsze co to problem z wyższą rozdzielczością (od razu zastrzegam że chodzi o instalacje na dysku natomiast podobnie z live linux)
    Pzdr
    PS-i ile miejsca zostaje na 2 GB a ile na wersji 4 GB ? (jak rozumiem cała dystrybycja full z płytki mieści się na pendrive)
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

Distro leci spokojnie na 1280x1024 (na moim PC). Zresztą od długiego czasu nie spotkałem dystrybucji która by miała problem z osiągnięciem tej rozdzielczości od razu po uruchomieniu... nawet Ubuntu w wersji Alternate (instalacja tekstowa) odpala się w 1280, wystarczy wybrać ten tryb VGA przy bootowaniu.

Na PD pozostaje około 1GB wolnego (dla PD 2GB), dla wersji PD 4GB analogicznie - system zjada 1GB, więc zostaje 3GB... jednak da się to pozmieniać. Można usunąć pewne pakiety, których nie używamy. nie wiem jak z Xtreme 2 to wygląda ale może niedługo się dowiemy

Domyślnie

ja potrzebuje 1440x900 i nici jedynie co ciekawe to monitor na Knoppixie live sam zamienia 1024 na 1440 ale jak zrzut z ekranu zrobie to zdjęcie jest w 1024

W sumie ciekawe to to i może bym się skusił hehe ale kurcze dlaczego nie można samej płytki np. kupić... rozumiem że to promowanie firmy GOODRAM naszej polskiej hehe

pzdr
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

Domyślnie

To jest samsung jeśli mamy być szczerzy Ciekawe czy biorą je od GoodRama czy od Sama - muszę zapytać

Jaką masz kartę graficzną? To jest laptop? Jeśli normalna karta, to są dwa rozwiązania - jeśli laptop to jedno

Domyślnie

wole się niechwalić hehe bo zakup był niestety nietrafiony niemiał mi kto doradzić niestety jakiś czas temu geforce serii 6

ps-opakowanie na zdjęciu http://mandrivastore.pl/?show=usb zdaje sie przypominać logo marki GOODRAM chyba hehe GOODDRIVE chociaż może jestem w błędzie hehe

poza tym pytanko jaki ten pendrive jest szybki ? były jakieś testy robione ?

pzdr
    Ostatnio edytowane przez lee99 ; 22.Nov.2007 o 16:48

Domyślnie

LINK tutaj masz test tego PD w wersji 4GB.

Ten PD to jest w rzeczywistości Samsung Wilk Elektronik sprzedaje go pod swoją flagą, jak zresztą wielu "producentów" na świecie, tylko GoodDrive ma nawet niezmienioną obudowę

Jeśli chodzi o kartę, to jak najprawdopodobniej też niedługo wyląduję z GF 6xxx albo 7300 a w najlepszym wypadku jakimś lepszym nieco Radeonem na PCI-x więc śmiać się nie będę
    Wymieniam wysłużony sprzęt na coś z prockiem dwujajowym, wszystkomającą mobo ale bez integry graficznej, więc muszę kupić grafikę do 150zł - dopiero jak uzbieram na nowy zasilacz, to będę mógł zbierać na HD2600XT albo GF8600GT...

Jeśli chodzi o linuza, to tryby wyświetlania można zmienić w pliku konfiguracyjnym serwera X'ów - dodajesz tryb 1440x900 i wywalasz inne... można też zainstalować zamknięte sterowniki Nvidii, powinno być OK. W mandrivie są takowe (w płatnej od razu, w darmowej trzeba dociągnąć i doinstalować), więc nie powinno być problemu.

Domyślnie

ooo no to nawet szybki ten pendrive bo myślałem że dali jakieś ciulstwo hehe ale tak to faktycznie cena powiedzmy równa cenie samego PD
    właśnie na nowej wersji cdrlinux.pl z płytki sprawdziłem działa heh ale po zmianie domyślnej konfiguracji tak to 800x600 bodaj się załadowało

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)