+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Artykuł: System pod kluczem - TrueCrypt 6.0

Porucznik misiek1928 ma szanse Avatar misiek1928

Domyślnie Artykuł: System pod kluczem - TrueCrypt 6.0

Wątek ten powstaje jako rozszerzenie artykułu System pod kluczem stanowiącego o szyfrowaniu całego dysku twardego, wraz z systemem operacyjnym przy użyciu programu TrueCrypt 6.0:

"TrueCrypt jest to darmowe, open-source'owe, multiplatformowe oprogramowanie szyfrujące działające w czasie rzeczywistym, oferujące możliwość ochrony danych umieszczonych w kontenerach, na wydzielonych partycjach a nawet całych dyskach twardych - włączając w to dyski systemowe. Najnowsza wersja programu, 6.0, wprowadza równoległe szyfrowanie i deszyfrowanie na platformach wyposażonych w procesory wielordzeniowe lub w wiele procesorów oraz możliwość tworzenia dwuwarstwowego systemu operacyjnego na wypadek przymuszenia do zdradzenia hasła. Zapraszamy do przewodnika po procedurze szyfrowania całego dysku twardego wraz z systemem operacyjnym Windows XP..."

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

ciekawy program
    mam takie pytanie jak ten program działa z pamięciami Flash (czyli kochane pendki )
    czy program po zaszyfrowaniu pendrivera prosi o hasło czy jakoś inaczej
    i jak taki pendrive ma się do Linuxów
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

artykuł na ***** (pięć gwiazdek) hehe

Ja testowo zaszyfrowałem XPka u siebie na pierwszej wersji TC która to obsługiwała ale niestety po paru dniach działania dostałem niespodzianke BSOD.
    Dodatkowo nie dało się zapisać dumpa jedynie restart można było wykonać więc tak nie do końca po kolejnym uruchomieniu windowsa mogłem się zorientować dlaczego BSOD wystąpił Ale ogólnie program git

Po deszyfracji defragmentacja na dysku zwiększyła się do sporych rozmiarów ponad 80% ale co ciekawe podczas szyfrowania partycji prawie się nie zmieniła

Pozdro
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

Jeśli chodzi o PD to tworzymy sobie na nim kontener danych o dowolnej pojemności i montujemy go za pomocą TC jako dysk. TC jest także dostępny dla linuksa więc zamontowanie kontenera pod pingwinem nie sprawia problemu. Dodatkowo można zrobić PD Travellera czyli TC na PD wraz z kontenerem aby używaćgo tam, gdzie nie ma zainstalowanego TC - jest to jednak rozwiązanie dla tego systemu, pod którym został stworzony (w moim przypadku pod Windowsem).

Lee: o tym BSOD jest napisane w artykule, może to była przyczyna jego powstawania?

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Ciężko powiedzieć czy akurat to bo to już dawno temu było ale jest duże prawdopodobieństwo że był to bardziej problem z windowsem (pamiętam że odszyfrowałem i format zrobiłem).

Niestety pamiętam tylko że pokazał się komunikat że niema możliwości zapisania informacji dotyczących błędu ponieważ partycja jest niedostępna (w końcu po BSOD jest niedostępna bo jest zaszyfrowania a proces truecrypt.exe chyba jest wtedy niedostępny dlatego taka wiadomość)

NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Szeregowy wilczur ma szanse

Question

a ja mam trochę techniczne pytanie:

mam xp pro sp2 i chciałbym zrobić takie coś:

szyfruje dysk twardy (cały, mam 80GB i 3 partycje Windowsa na nim) i przy uruchamianiu komputera żeby wtedy jak trza wpisać hasło, to po wpisaniu 1 (tego właściwego) startował mój xp, a gdybym musiał podać hasło komuś innemu to po podaniu hasła 2 ( tego fałszywego) żeby wtedy startował jakiś Linux ( taki na zmyłe, żeby tez był sprawny ale głównie by to była podpucha)

jak takie coś zrobić?

Szeregowy jaceq ma szanse

Domyślnie

Ja mam podobne pytanie, czy jest mozliwe zrobienie czegos takiego :

- pierwsza partycja to xp sp2
    - druga to dane
    - trzecia linux

Przy wlaczeniu startuje boot menager od linuxa i jest mozliwosc wyboru systemu. Czy da sie zaszyfrowac caly dysk, tak aby nie pojawial sie juz boot menager od linuxa, tylko monit o haslo - po wpisaniu jednego hasla startuje wtedy xp, po wpisaniu drugiego startuje linux?

Domyślnie

Niedługo skrobnę arta na temat systemu i jego "przykrywki", niestety tyczy się to systemu spod którego wykonywana jest cała operacja - w tym przypadku windows, jeśli byłby to linuks, to oba systemy były by z pingwinem na fladze...

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)