Wątek powstał jako rozszerzenie artykułu o pakiecie optymalizującym pracę systemu - TuneUp Utilities 2008:
"W jaki sposób zoptymalizować pracę systemu tak by zawsze osiągać maksymalną wydajność? Wystarczy jedno kliknięcie! Nie wierzysz? Czytaj."
Wątek powstał jako rozszerzenie artykułu o pakiecie optymalizującym pracę systemu - TuneUp Utilities 2008:
"W jaki sposób zoptymalizować pracę systemu tak by zawsze osiągać maksymalną wydajność? Wystarczy jedno kliknięcie! Nie wierzysz? Czytaj."
Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!
Wszystko fajnie art okaale mam małe przemyślenie czasem korzystanie z takich programów możemy sobie sami zaszkodzić
Przykład
robiłem pare dni temu kompaktowanie rejestru w swoim zasyfionym od instalacji windowsie xp(biedak ma już prawie pół roku hihi) i jakież było moje zdziwienie jak przy następnym uruchomieniu kompa przy starcie otrzymałem ładniutkiego BSOD
Z drugiej strony to fakt że czyszczenie pamięci śmieci itp. zwiększa wydajność systemu niemniej jendak im więcej się w nim grzebie tym moim zdaniem gorzej
Coś w rodzaju robienia defragmentacji dysku co pare dni (znam takiego kolesia co tak robił - zupełnie bez sensu i niewiadomo po co)
PS-ja korzystam aktualnie z kilku programów np. z jv16 PowerTools 2008 (sprzydaje się np. do wyłączania startu zbędnym programów - a nie usuwania ich bo mogą się tam kiedyś sprzydać).
Pozdro![]()
![]()
![]()
NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25)
![]()
![]()
oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)
http://www.freetibet.org/
Muszę to wypróbować, bo na Vistę ciekawego softu do optymalizacji nie ma za wiele... A co do rozwalenia systemu to się zgodzę - jak się szybko "naklika" to problem gotowy - kiedyś testując kilka programów tego typu w pełnych wersjach z różnych czasopism komputerowych usunąłem trwale zegarek z tray'a i za cholerę nie mogę go przywrócić - w rejestrze kombinowałem wszystko i dalej nie ma - co ciekawe przy tworzeniu nowego usera jest wszystko OK.
Co do Visty to spotkałem się z czymś takim jak BaVisT.
Trochę info o tym :
BaVisT jest prostym skryptem który wyłącza zbędne, a także te niezwykle irytujące (np UAC ;-} ) funkcje systemu opeacyjnego windows vista, a także wlącza przydatne funkcje (np. edytor rejestru w panelu sterowania). Zalecam stosowanie tego programu jako wstępnego konfiguratora tuż po instalacji systemu. Oczywiście można go także śmiało użyć gdy system był instalowany wcześniej. Przed uruchomieniem programu proszę zapoznać się z plikami "changelist XX.txt" i "licence XX.txt" gdzie XX oznacza odpowiedni dla Ciebie język. Program został przetestowany pod vista ultimate sp1 x64, ale działa tak samo na każdej innej wersji windows vista. Mimo wszystko zalecam uprzednie zaktualizowanie systemu o dodatek service pack 1 dla windows vista.
Pełna lista zmian wprowadzanych przez BaVisT w wersji 1.0:
- wyłączenie sprawdzania podpisywanych sterowników
- włączenie PAE
- pokazywanie ukrytych i "superukrytych" plików i folderów
- wyłączenie dymków w trayu
- włączenie pokazywania rozszerzeń plików
- włączenie trybu AHCI dla dysków sata
- włączenie wyświetlania nazwy i wersji windowsa nad trayem
- dodanie do menu kontekstowego opcji "kopiuj do" i "przenieś do"
- przyspieszenie zamykania systemu
- wyłączenie splashscreena w programie Windows Mail
- przywrócenie plikom skrótu ich prawidłowej funkcji (przydatne gdy pliki skrótów nie działają, zaakceptowanie tego wpisu gdy skróty działają prawidłowo nic nie zmienia i nie powoduje żadnych błędów)
- wyłączenie UAC
- dodanie do menu kontekstowego czyszczenia dysku
- dodanie do menu kontekstowego szyfrowania plików i folderów
- dodanie do panelu sterowania administratorskiego apletu zarządzania kontami
- dodanie do menu kontekstowego folderów opcji kopiowania listy plików i folderów do schowka
- dodanie do menu kontekstowego plików tekstowego opcji kopiowania zawartości pliku tekstowego do schowka
- wyłączenie komunikatu z prośbą o ponowne uruchomienie pojawiającym się po zastosowaniu aktualizacji automatycznych
- przywrócenie szybkiego wyszukiwania w folderach (jest domyślnie wyłączane z instalacją dodatku sp1)
- dodanie do menu kontekstowego każdego pliku opcji "Otwórz za pomocą programu notatnik"
- dodanie do menu kontekstowego dysków twardych/partycji opcji defragmentowania
- dodanie do panelu sterowania apletu zarządzania prawami grup
- dodanie do panelu sterowania apletu rejestru systemu
- zablokowanie możliwości usunięcia ikony kosza z pulpitu
I AMD Athlon II X4 620 II Grigabyte MA770T-UD3P III 4 GB RAM DDR III 1333 MHz IV ATI Radeon HD4850 512MB PowerColor PCS V WD Caviar 160 GB 8 MB Cache SATA
VI Pioneer DVR-111D -> DVR-111L VII LITE-ON CD-RW SOHR-5238S VIII Creative Inspire™ 4.1 4400 IX Enermax LibertyECO 500W X Antec ThreeHundred
- - - - - - - - - -
" Per Aspera Ad Astra "
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)