+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 24 z 24

Temat: Moje Boje: Linux

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie Moje Boje: Linux

Żeby zabić trochę czas w oczekiwaniu na kuriera napiszę pare słów o moich bojach z tym systemem, ciekaw jestem czy znajdą się osoby podzielające moje zdanie.

Średnio raz w roku reinstaluję system, a że mam dwa dyski, to zawsze kawalek poświęcam na instalację Linuxa. Trochę z ciekawości, żeby zobaczyć jak się projekty rozwijają, trochę z nadzieją, że może w końcu przesiądę się na ten system? Zawsze chciałem zrezygnować z Windowsa i przesiąść się na cos linuxowego...

Akurat ten dzień wypadł wczoraj Zainstalowałem XP, dugi dysk na partycje i zerknięcie w płyty a tam stoi Mandrake 10.1, no to hajda

Instalacja prosta, szybsza niż w XP, wszystko ładnie, ale brak sterowników do VGA. Ok, kiedyś już to przerabiałem, więc skok na stronę nVidia i pobranie sterowników do chipsetu i grafiki.
    Okazało się że brakuje mi SRC dla kernela, no to dodaj pakiety i już jest. W sumie po godzinie miałem już wszystko postawione Ale teraz najgorsze, przystosowanie tego wszystkiego do moich potrzeb. W sumie głównie praca biurowa i trochę multimedia. Co bardzo ważne, po raz pierwszy w linuxach system sam zamontował mi prawidłowo wszystkie partycje NTFS Czyli pełny dostęp do moich dokumentów... To już jest wielki plus.

Wszystko w KDE 3.x, pełen pakiecik biurowy itd. Już jestem zadowolony, ale brakuje mi TotalCMD, zaczynam szukać. Google od razu podają prawidłowy wynik Krusader (http://www.krusader.org/). Pobieram, instaluję poprzez podwójne kliknięcie i już jest! Uruchamiam i kaszanka, mieli przez 20 sekund ikona że coś robi i się zamyka. No nic, może zakutalizuję sobie KDE? O jest pakiet na stronie kadeli, to ja sobie wezmę RPMa. Już go mam, instaluję brak bibliotek XXX. No nic, trzeba... ITD, ITP....

Generalnie nadal nie jestem zadowolony. System operacyjny ma być podstawowo "przezroczysty", jest, ale go nie ma. Ma być wydajny itd. Ma być wygodny w obsłudze i intuicyjny. W linuxie nadal tego nie ma. Przykład? Po co mi cała struktura katalogów ETC, HOME, BIN itd? Ja chce mieć to wszystko w jednym katalogu żeby miec klarowa sytuacje....

Za dużo czasu trzeba poświęcać na rzeczy nie związane z pracą czy innym docelowym zadaniem (ale już np. odtwarzanie muzyki, filmów itd już jest wygodne). no i to co mnie dobija. Kompilacja kernela. W sumie zadanie nie jest trudne, grunt to umiejętność czytania ze zrozumieniem, ale, że zapytam, po co mi to ? Że lepiej dopasowany do sprzetu bedzie? To niech sie kompiluje w czasie instalacji....

No i podsumowanie. Mam już prawie wszystko skompilowane i "uszyte na miare", samba udostepnia, NTFS widze. Super! Pora zainstalować drukarke na USB. Włączam drukarkę i głębokie zawieszenie Uruchamiam mandaryne jeszcze raz i już wogólne nie przechodzi poza skanowanie nowych urządzeń i wykrywanie USB
    Nawet jak wyłączam wszystko na USB i w BIOSie blokuje - system już nie wstaje

Czyli nadal - linux TAK, ale może za trzy latka, jak dorośnie?
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Kapitan rycho zero jak zero

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal

Czyli nadal - linux TAK, ale może za trzy latka, jak dorośnie?
    Mandrake zrobił przez ostatnie lata ogromne postępy.
    Do Windowsa jeszcze mu brakuje.
    Może spróbuj zainstalować Mandrake 10.1 PP.
    Trochę mniej kłopotów na "dzień dobry".
    U mnie wszysto działa, nawet karta telewizyjna.
    Krusader śmiga z RPMa.

Starszy szeregowy komputerek zero jak zero Avatar komputerek

Domyślnie

Ja używam linuksa od 2 lat więc pozwole sobie skomentować ..

Instalacja -- chyab każda dystrybucja pobija tą z windowsa jeżeli chodzi o szybkośc pomijam instalcje Gentoo gdzie tra to 24 h bo tutaj wszystko trzeba skompilować samemu ( kompilacja np zrodel kadu ktore waza 1,2 mb trwa ok 5 min wiec caly sytem trwa niecoooo dluzej i tutaj wazne ejst to jaki posiadamy procesor )

USB nie ejst nowe wiec to nie tak ze linux jest super bo rozpoznaje o tym wogule nie powino sie wspominac to musi byc jak 2+2 =4

Drukarka , hmm linux to linunx a za drukarke tzn obsluge odpowiezilany jest CUPS , mozna to robic skad GUI ale po co lepiej odrazu w Cupsie

ETC/home/bin/usr.///

Jest wszytsko w jednym bo jest jedna rzecz nalezy zapomniec o mysleniu windowsowym tutaj ono sie nie sprawdza ETC jest to katalog gdzie sa pliki konfiguracyjen npo do lilo , X-sów ....

/bin -hmm tam sa pliki ktore uruchimiaj np jakis program on instaluej sie do /usr ale w bin jest taka binarka krora wszytsko do kupy zbiera i uruchamia program

Sterownik jest1

Tutaj jest roznica X sa bardzo zaawansowane w budowie coz maja juz 20 lat ale wlaczasz linuksa grafa jest tyle ze sterowniki od Xsow one sa tak ze sa dla jasnosci mozan to porownac do " standardowe sterowniki VGA" w windowsie zebymiec akceleracje 2d i 3d instalujemy te dla ATI badz Nvidia od producenta niektore karty maja juz akceleracja od x-sów

Kernel-source jest czesto potrzbeny w sterach po to zeby zbudowac modul ktory zainicjuje garfe przy starcie ( modul nvidia )

Nie mozan porownywac ze linuux nie dogania windowsa .... bo tak nie jest LInux nie jest ubozsza wersja jest w pelni funkcionlanym systeme tak samo jak windows

a HOME .. hmm home to caly ty w linuksie wszytsko co twje jest w home i to jest bardzo wazne np zeby sobie zrobina nowo linuksa ale zeby byl taki jak prez reinstalcja ... no i to ze nikt nie do swojego home nie wejdzie ( chmod)

total commander-- klonow jest masa a jak ktos jzu bardzo chce totem to instaluje spdo WINE i dziala

Czasmi to linux przewyzsza windowsa .. ale to trzba popracowac i sameu sie do tego dojdzie ale nie wolno mowic ze linux nie dosciga windowsa .. zauwaz ze windows ma lat 4 a linux zmienia sie z meisiaca na miesiac a i tak posiadasz stara wersje bo mandrake 10.1 jzu jest nieco leciwa

AKtualizacja KDE nie super prosta ale etz nie super trudna z rpm ale trzba uwazac bo KDE moze neiw stac ..

Linunksa instaluej sie raz na 2 lata tyle ze on zawsze dzila tak jak po instaalcji u windows ta zaleznosc nie działa

Montuuje partcyje zawsze je widzi tyle ze mandrake sa je zamontuje mozna to wylaczyc ale np UBuntu trzba sameu wydytowac /ect/fstab i tam wpsiac partycje

Co prawda linux nie umie zapisywac w NTFS ale to wina MS ktory nie udostepnia specyfikacji wiec nie waidomo jak rozwizac zapis niby sa jakies wersje robocze tego ale one sa bez gwaracji na utrate danych
    Ubuntu 7.04

Szeregowy Łukasz ma szanse

Domyślnie

Dla mnie ocena przez pryzmat Windowsa to jednak błąd. Zresztą takie podejście to właśnie wina dystrybucji typu Mandrake, które starają się być bardziej cukierkowe od produktu MS. Wiadomo od paczki cukierków może zemdlić, a jednak filozofia samego sytemu jest inna i ciężko się później odnaleźć, po tym jak na wstępie zostaliśmy zalani falą słodyczy z ekranu. Wnioski takie, że fajne, ale to jednak nie XP. Dla mnie Linux, choć zaznaczam, że nie mam wielkiego doświadczenia w tej materii, to przede wszystkim zupełnie inne podejście. Podejście i filozofia z którą oswoić można się poprzez trudniejsze dystrybucję, poprzez rozwiązywanie problemów i co za tym idzie czytanie dokumentacji. Nie można się nastawiać, że to Windows tylko nieco inny. Oczywiście wymaga to pracy i wysiłku, a przede wszystkim chęci. Niestety MS kieruje się polityką uzależnienia od swoich produktów, tak aby klient później musiał wrócić i takie przestawienie się jest dość trudne.

Domyślnie

I dobrze mowiz tyle ze mandiva nic niema wspolnego z windows XP ( jak juz to KDE a to calkiem co innego) to ze mandrake ma dragi swoje to nie znaczy ze trzeba z nich korzytsac one sa dla tych ktorzy zaczynaja a pozniej jak kto woli .. pozatym kazda dysto ma jakies tam dragi jak niew GUI to w Ncurses nawet Ubuntu ma a baic sie zawsze i tak trzeba w konsolce . pozatym linux nigdy nie bedzie windowsem niema nawetna to szans ich budowa jest podobna do siebie jak słon to konia czyli wcale.. I tutaj Sobal wspomnial o aktualizacji KDE wlasnie tutaj widac jak linux jest zbudowany jak klocki lego ( kazdy linux bo linux jest jeden ) dlatego dla pakietu x potrzba pakiet y a tez za potzrebuje pakietu z itd

To sie przydaje np widac to w Gnu gadu 2 i wileu innych programach tam muismy zaionstalwoac ekg ( czyli cos co jzu jest jako klinwet GG dla konsoli ) gnu gadu zrobillo GUI ktore tez wymaga czegos a co juz jest np qt itd -bardzo obiegle napisane ( zeby nie bylo ze zle pisze bo to jest zle napisane tyle tylko ze ogolnikowo wiec zle )
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

Nie staram się oceniać według windowsa, ale mam swoje konkretne kryteria. Chodzi tu o wygodę użytkowania. Nie może być tak, żebym siadając przed komputerem musiał zajmować się systemem a nie pracą, bo to jest nieefektywne.
    Właśnie tego oczekuję, że włączam komputer i robię to co chcę, a nie zastanawiam się nad tym jakie pytanie zadać w google...
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Nie staram się oceniać według windowsa, ale mam swoje konkretne kryteria. Chodzi tu o wygodę użytkowania. Nie może być tak, żebym siadając przed komputerem musiał zajmować się systemem a nie pracą, bo to jest nieefektywne.
    Właśnie tego oczekuję, że włączam komputer i robię to co chcę, a nie zastanawiam się nad tym jakie pytanie zadać w google...
    Najpierw się trzeba nauczyć.
    Windowsa, też się kiedyś uczyłeś.
    Nie było tak?

Domyślnie

Sobal i to jest myslenie po windowsowemu ( nawet Beos, qnz) itd tak niema system jest towj i muiszs go sobie zrobic zeby na nim pracowac a nie on za ciebie z godnie zhaslem

Linux raz zainstalowany (skonfigurowany) dziłą wiecznie
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

No dobra, to jak mam uruchomić ten zestaw programów który jest po prostu niezbędny do testów sprzętu:
    CloneCD
    Nero
    Nero DVD/CD Speed?

Pomijam brak tak wygodnego komunikatora jak miranda, a to chyba najwiekszy problem

Szeregowy Weron zero jak zero Avatar Weron

Domyślnie

Co do uruchomienia w/w programow. To pomijajac kombinacje z codega ( tak to sie chyba nazywa, ta aplikacja, ktora umozliwia uruchomienie programow pisanych pod windows) Nie da sie. Jesli chodzi o sam clonecd to nawet nie ma takiej potrzeby. Bo po co? Do czego moze byc potrzebny program potrafiacy przegrywac zabezpieczone plyty skoro sam system jest open source. Taki program nie jest potrzebny uzytkownikowi linuksa. Linuks nigdy nie byl zbyt przyjazny dla uzytkownika i pewnie dlugo jeszcze nim nie bedzie. To raczej system sieciowy niz multimedialny.

Domyślnie

hmmm

I tak i nie tyle ze tutaj jest jeden maly problem wiem ze konsola sam w sobie umie robic obraz iso wiec robiu sie tow konsoli .. a clone cd pojdziena WINE

Nero tez ale po co tutaj jest K3d i nero linux tez jest

nero speed nie wiem moze jest cos podobnego ja nie znam sie tak jak wy na nagrywaniu wiec wy wiecie czego szukac ale na tyle progsow ile jest na linuksa pewnie cos jest ...

komunikator

chodzby PSI ... jest tam jabber , gg , tlen , yahoo ...

jest kilka kombajnów w komunikatorach wszytsko zalezy jakie protokolyma obslugiwac bo jak GG , tlen i Icg to jest mase rozwiazan ( JAbber, PSI, GAim , tlenx ma gg , wpkontakt,tlen.pl i jabbera wsobie )

samych programow nagrywjacych jest przecierz kilka .. najpopularniejszy to K3b , pozniej jest wbudowany w nautilus, i jescze kilka tyle trzba sie znac zeby woedziec co w nich szukac ja nzma k3b pod katem wloz plyte wybierz i nagraj a i tak ladnie k3b nagrywal nie bylo spowolnie kompa jak to sie ma pdo windows+nero podczas nagrywania i pokazywa k3b aktualny stan angrywania tzn odswiezal predkosc co 1 sek

wypalacze:

http://www.k3b.org/

http://www.xcdroast.org/

http://www.koncd.org/
    Ostatnio edytowane przez komputerek ; 01.Oct.2005 o 13:21
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

Ok, ide dalej, bo i tak po włączeniu urzadzenia USB sie wszytko polozylo kompletnie

Mandriva, 10.2, widze kilka wersji, wybieram x86_64 i teraz pytanie, na sunsite jest obraz tylko jednej płyty:
    Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition-Download-CD.x86_64.iso

to mi wystarczy do instalacji systemu ?

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Ok, ide dalej, bo i tak po włączeniu urzadzenia USB sie wszytko polozylo kompletnie

Mandriva, 10.2, widze kilka wersji, wybieram x86_64 i teraz pytanie, na sunsite jest obraz tylko jednej płyty:
    Mandriva-Linux-2005-Limited-Edition-Download-CD.x86_64.iso

to mi wystarczy do instalacji systemu ?
    To na procesor 64Bit.
    Jaki rozmiar?
    To może być DVD.

Domyślnie

Sobal poczekaj za 6 dni wychodzi Mandriva 2006 a co ci nie dzila pod USB
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

Tak, ma być 64bit. To jest 700mb iso, jedna płyta.

USB - jak tylko włącze w czasie pracy to od razu system przestaje odpowiadać (wogóle i absolutnie). Jak jest włączone przed uruchomieniem systemu - to wywala się na "Mounting USB filesystems", jak pominę ten etap to wywala się na wykrywaniu nowego sprzętu. W końcu robie restart i już nie wstaje wogóle, dochodzi do tego samego momentu i wisi, nawet bez urządzeń na USB...

Domyślnie

USB ładuej sie podczas startu systemu "inicjowanie USB " wiec juz po wlacznieu Xsow USB jest aktywne moze to wina tylko hardadrake ktore zle montuje ...

da sie to skorygowac ale i tak lepiej poczekaj na 2006 mandrive
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

wlasnie nie przechodzi inicjowania usb...

Domyślnie

USB jak USB niema co rozwiazywać problemu bo zapewme zmian jajka by pomogła badz nie wszytskie moduly sie łąduja ale i tak usuneles juz linuksa wiec zapewne i tak jzu tego bledu by nie było .. poczkeaj na mandrive 2006 badz zamów albo scignij sobie UBUNTU

https://shipit.ubuntu.com/
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

Kiedy nowa mandriva?

Domyślnie

hmm

Mandiva 2006 wychodzi 6 pażdziernika ale bedzie dostepna dla tych którzy maja wykuipny tzn Club mandriva pewnie za 3 tygodnie od tej dany badz 2 beda juz w sprzedazy w PL wersje pudelkowe a dla wszytskich na calym swiecie mandriva na serwerach ftp bedzie dostępna 26 pażdziernika ale data premiery to 6 .10.2005

ale do tego czasu doszła by paczjka do cibie z ubutnu najnowszym bo teraz wyszedł ..wszytsko za darmo

Pozatym nie tylko manriva jest ale jak dla mnie to mandriva i ubuntu sa godne polecenia to 2 najbardziej populane dystrybucje z tym ze ubuntu na miejscu 1 a mandriva na 2
    Ostatnio edytowane przez komputerek ; 02.Oct.2005 o 17:57
    Ubuntu 7.04

Domyślnie

Dla zainteresowanych

Mandriva 2006 juz jest tyle ze dla ogólu dostepna bedzie za ok 2-3 tygodnie

Ale jeżeli ktos nie chce czekac jest tez alternatywa Open Suse jest to dośc prosta dystrybucja ( dzieki Yast) podobno wszytsko na kretaorach jest za darmo i własnie dzisiaj wyszla jej 10 wersja pobierac mozna stad :

http://ftp.suse.com/pub/suse/i386/10.0/iso
    Ubuntu 7.04

Szeregowy marin1 ma szanse

Domyślnie

Zainstalowałem już Mandrive 2006. Instalacja bez najmniejszych problemów. Wszystko zainstalowało sie automatycznie. Sprzęt wykryty prawidłowo. Wszystko hula na medal. Instalacja o wiele wygodniejsza niż w Windowsie. Chyba juz nigdy nie wrócę do Windy. Polecam wszystkim.

Domyślnie

Tak sobie szukam i szukam i jakos znalezc nie moge, a musze jezeli mam myslec o linuksie. Potrzebny mi komuniaktro rownie funkcjonalny co miranda pod win32/64.

Musze miec obsluge MSN (dwa konta), GG, Tlen, ICQ. Obowiazkowy import kontaktow z serwerow kazdego z komunikatorow. Czy ktokolwiek cos takiego widzial?

Wszystko co na jabberze odpada. Nigdy nie udalo mi sie zalozyc konta, wiec wale ten protokol.

Domyślnie

Tutaj jest opszerny opis komunikatorów (po cześci pod katem jabbera) nie wiem jak zakaldales jabbera ale zeby go zalozyc muisz wiedziecna jakim serwerze . nie rejstruje sie w jabberze tak jak w GG bo jabber nie jest scentralizowany ..

Oto artykul o komuiniktaorach :
    http://www.linuxdlafirm.pl/content/view/664/585/

A tutaj audycia z Radia TOK FM ( trwa 40 min) wazy 40 MB ale jest dosc szybki transfer :

http://www.linuxdlafirm.pl/component...ileinfo/id,15/
    Ubuntu 7.04

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)