+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Zawieszeie XP, restart i 0 reakcji systemu!

Szeregowy bkbintel ma szanse

Domyślnie Zawieszeie XP, restart i 0 reakcji systemu!

Opis problemu:

1 - W czasie pracy na komputerze z systemu XP nagle sie zawiesil i nie mozna bylo nic zrobic (Ctrl+Alt+Delete nieodpowiadalo), zatem zresetowalem go przyciskiem restartu na obudowie. Po restarcie wczytywal sie tylko bios a w momencie kiedy bios odczytal caly sprzet i nastepuje uruchamianie systemu XP robi sie czarny ekran i zadnej reakcji.

2 - Dlatego pomyslem ze moze padla czesciowo pamiec DDR. Aby sie upewnic ruchomilem Knoppixa (bootowalny system linux - dla niewajemniczonych ) . Okazalo sie ze Knoppix dziala bez zazutu, zatem pamiec DDR jest sprawna.

3 - W takim razie pomyslalem ze to dysk twardy. Lecz w knoppixie wchodze na dysk i odczytuje wszystkie dane z niego.

4 - Jesli nie to to na mysl przyszlo mi to ze pewnie albo skasowalu sie jakies pliki od uruchamiania systemu, dlatego tez zrobilem wlozylem plyke z XP -> naprawianie systemu. Tutaj spradzilem dysk komenda chrdsk. Okazalo sie ze bylo pare bledow ktore zostaly naprawione. Zrestartowalem komputer lecz znowu czarny ekran.

5 - Wtedy ponownie wlozylem plyke z XP, sformatowalem parycje c (normalne formatowanie fat32 nie "szybkie") na ktorej miale XP, nastepnie skopiowalu sie pliki potrzebne do instalacji a ponich zawsze nastepuje restart. A po nim znow tylko wczytuje sie bios ktory znajduje sprzet a dalej czarny ekran i zadnej reakcji systemu XP.

6 - Nastepnie zlikwidowalem partycje c, po czym utworzylem na niej nowa w FAT32, nastepnie znowu likwidacja i utworzenie tym razem w NTFS , potem juz tylko szybkie formatowanie i znowu w FAT32 i NTFS.

Lecz t onie naprawilo problemu lecz jego obiawy sa tym razem inne. Po pierwszej likwidacji partycji i utworzenia nowej w FAT32 teraz komputer wiesza sie w tym samym momencie (czyli wtedy gdy jest pasek ladowania systemu XP ) tylko teraz zamiast czarnego ekranu mam ekran DOS-sowy z gdzie jest np: mozliwosc wybrania "Czy chce aby twoj komputer uruchomil sie z plyty? (mniejwiecej tak) " z paroma kolorowymi prostokacikami (rozowy, zolty, zielony i jeszcze jakis) a na kazym z nich jakas litera jest (tych prostokacikow jest albo 5 albo 3 biggrin.gif) i oczywiscie zawieszka.

Aktualnie na dysku mam dwie partycje C: NTFS - 20GB , D: NTFS - 140GB i zadnego systemu operacyjnego. Formatowana partycja to C, na D ma tylko dane.

______Wiec gdzie lezy przyczyna? Co moglo pasc? Prosze o pomoc.______

Dodatkowo podam ze sprawdzalem wizualnie plyte glowna i nie ma na niej zadnych sladow awarii.

P.S. - sory za szczegolowosc ale jestem zwolennikiem dokladnego skonkretyzowania problemow oraz za brak polskich znakow ale wlasnie korzystam z knoppixsa i nie wiem gdzie je wlaczyc.

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Podmień kości RAM - Knoppix jest ok ale niezbyt wybredny jeśli chodzi o pamięć.
    Tylko tak możesz się upewnić co do ich sprawności.

Ja jednak stawiam na kartę grafiki. Odpal Knoppixa i zainstaluj dedykowane dla niej drivery, wtedy zobacz co i jak.

Przywróć domyślne ustawienia BIOS-u, miałem taki przypadek na lapku, że Office (sic!) a w zasadzie jeden ze składników pakietu zmieniał mi ustawienia w biosie Wiesz ile mnie to nerwów i straconego czasu kosztowało.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy bkbintel ma szanse

Domyślnie

Dziekuje za tak szybka odpowiedz.

- Co do ram do dzsiaj bede mial nowa kosc wiec ram sprawdze w 100%
    - Karta grafiki odpada bo jak moze dzialac chociazby Knoppix (teraz aktualnie "z niego pisze") na ppsutej karcie grafiki?
    - Jak mowilem komputer zawiesi sie w czasie pracy wiec zadne zmiany w biosie nie mogly nastapic(tymbardziej ze wlasnie wtedy mialem uruchomiona przegladarke Avant Browser i GaduGadu), chyba ze jakis cud

- wedlug mnie to albo RAM, Dysk twardy lub Pyta glowna (moze jakas magistrala od dysku twardego kora odpowiada za odczyt systemu z dysku)
    Ostatnio edytowane przez bkbintel ; 27.Nov.2007 o 11:00

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Już taki myk przerabiałem, grafika na której nie instalował się Win działała bez problemu pod XWin, do czasu zainstalowania dedykowanych driverów.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Szeregowy wojtekdu ma szanse

Domyślnie

Sprawdź szelkę do dysku. Miałem taki przypadek i okazało się że po wymianie szelki wszystko wróciło do normy. Wymieniłem prawie cały komputer. Płytę, procesor, pamięć, zasilacz, kartę grafiki i... pomogła wymiana szelki do HDD.

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

Szelką nazywasz chyba taśmę HDD (kabel sygnałowy). Pierwszy raz "słyszę" takie określenie.

Szeregowy wojtekdu ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał QuatPro
    Szelką nazywasz chyba taśmę HDD (kabel sygnałowy). Pierwszy raz "słyszę" taki określenie.
    Przepraszam rutyna. Tak chodzi o kabel sygnałowy HDD.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)