+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 51 do 67 z 67

Temat: 4GB RAM, a XP widzi 3.25GB

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

zapytam ale myślę że macie to ustawione odpowiednio :
    Panel administracyjny (u góry na pasku )
    z lewej : Setting & Options
    dalej z lewej : zmień ustawienia
    dalej po środku : wiadomości i powiadomienia
    dalej : domyślny tryb prenumeraty
    dalej : "natychmiastowe powiadomienie meilem" lub inne z możliwych do wyboru

jeśli to wszystko macie zapisane tak jak podałem to już tylko adminiralicja nasza może coś podziałać , ja tu nie mam władzy w tym temacie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Kapral bart25 ma szanse Avatar bart25

Domyślnie

Ja mam to menu zablokowane. U mnie jest to związane chyba ze zmianą e-maila (także za pośrednictwem SoBala).

Cytat Napisał Panel administracyjny
    You have been banned for the following reason:
    No reason was specified.

Date the ban will be lifted: Nigdy
    Mobo: Abit IP35 CPU: Intel Q8300 3,2GHz GPU: Palit HD4850 Sonic 765/1090 RAM: Corsair+Patriot 6GB
    SSD: ADATA S596 Turbo 64GB HDD: SAMSUNG HD501LJ + HM500JI DVD: SAMSUNG SH-S182D Zasilacz: Chieftec 450W fanswap
    OS: Windows 7 LCD: Benq G2420HDBL Mysz: Logitech MX518 Dźwięk: Asus Xonar DX + Microlab SOLO6C + Sennheiser HD555

Domyślnie

tak w tej sytuacji tylko administracja może coś podziałać , jak pisałem wcześniej najlepiej na PW , na ogólnym taka wiadomość zniknie w tłumie
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Jak już zajrzałem na forum to coś jeszcze podpowiem.
    Aby zmusić XP 32-u bitowego do większego wykorzystania pamięci trzeba dopisać w pliku boot.ini coś takiego"
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional 3GB" /noexecute=optin /fastdetect /3GB
    Chodzi dokładnie o te 3GB na końcu /3GB. Nie zmieniać początku tj wpisów po multi itp. tak jest u mnie!.
    Wpis ten spowoduje że system będzie mógł przydzielić do jednego procesu 3 GB RAM-u a nie 2.
    Co do gier po x64 to czasami niektóre wymagają swapa o określonej wielkości (nie tylko pod x64 i jeśli przydzielimy za mało to mogą się wykładać. Ja osobiście miałem taki problem kiedyś z Dangeon Keeper 2 i Gothikiem 2 i 3. Przy obecnej wielkości dysków twardych to proponuję zostawić rozmiar domyślny dla swapa, co najwyżej można go przenieść na inną partycję albo umieścić na dwóch dyskach po połowie - tylko na fizycznych dyskach a nie na dwóch partycjach tego samego dysku....(umieszczając swapa na dwóch partycjach tego samego dysku spowolnimy system...)
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 16.Jul.2010 o 09:20
    Certum est, quia impossible est

Szeregowy SABREWULF zero jak zero

Domyślnie

ktos wczesniej napisał taką komędę na zmiane procesu z 2 na 3 gb
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional /3GB" /fastdetect /NoExecute=OptIn /PAE /3GB

komenda napisana powyżej
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional 3GB" /noexecute=optin /fastdetect /3GB
    z dopiskiem nie zmieniac początkowych wpisów po multi z tym żę u niego jest partition (1) a u ciebie partition(2) i od kiedy ten początek sie kończy i można coś zmienić bo w twojej komędzie jest innaczej niz w tamtej na końcu
    Przydało by sie bardziej wytłumaczyć co można zmieniać a co nie albo chociaż napisać taki kod uniwersalny dla każdego dobry a nie jeden taki drugi inny i potem nie wiadomo który wybrać i jeszcze warto wspomnieć gdzie dokładnie jest ten plik w którym sie to wszystko zmienia

Była też mowa o Windows Server 2003 czyli windows Xp serverowym który ponoć czyta te pamięci bez zadnego bawienia się w zmienianie i grzebanie w jakiś plikach ini jednakże była też mowa o service packu 2 który przycioł skrzydła Xp kowi
    Moje pytanie brzmi jak jest Windows Server 2003 z service packiem 2 to czy mimo wszystko tak jak zapewniałeś bedzie on widział do 64 giga ramu czy już nie?
    Ostatnio edytowane przez SABREWULF ; 16.Dec.2011 o 02:28

Domyślnie

a na co komu 64GB ramu ?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Chodziło mi o to czy system Server 2003 na service packu2 będzie widział te 4 giga i jeżeli będzie więcej to będzie widział więcej czy nie

Domyślnie

Witam
    Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej to przeczytaj cały wątek, a nie ostatni post. Przecież nie będę w każdym poście streszczał całego wątku. Co do tego czy Windows Serwer 2003 będzie widział całą pamięć to zależy to od sprzętu a dokładnie od płyty głównej. U mnie widzi całe 4 GB ze wszystkimi uaktualnieniami, a serwer ma już ze 4 lata xD.
    Pozdrawiam
    PS Asterix ja bym bardzo chętnie dołożył 64 GB RAM-u xD, chociażby żeby zobaczyć jak to hula . Obecnie mam 8 i to już trochę mało xD, płyta wprawdzie obsługuje 16 GB ale jest na DDR 2 i zdobyć kości 4GB w rozsądnej cenie jest ciężko - dodam dobre kości i sparowane.

Domyślnie

no ja ostatnio zmieniłem płytę i kości co widać w podpisie , mam teraz 8GB ale może później dołożę drugie tyle , na chwilę obecną mi wystarcza te 8GB ale czy aż 64GB miałbym wykorzystać to wątpię , jednak jak pisałeś choćby zobaczyć jak hula to chętnie bym sprawdził
    Ostatnio edytowane przez asterix ; 18.Dec.2011 o 21:07
    Pozdrawiam

Domyślnie

Carcik uwież mi czytałem wszystko od początku i postawiłem pytanie dlatego żę niewiem która z tych 2 komend jest odpowiednia czyli ta:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional /3GB" /fastdetect /NoExecute=OptIn /PAE /3GB

albo ta:

dodatkowo na necie znalazłem jeszcze coś takiego

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT /PAE

i niewiem które działa

nikt też nienapisał gdzie znajduje sie ten plik boot.ini jak wpisuje w wyszukiwarce windowsa to go niema

A jeżeli mowisz że Server 2003 na service packu 2 bedzie widział całą pamięć to spoko to właśnie chciałem wiedzieć dzięki

Domyślnie

Witam
    Plik boot.ini dla Win XP znajduje się w katalogu głównym partycji startowej - czyli dla większości będzie luzem na dysku C xD - aby go zobaczyć trzeba w opcjach widoczności plików zaznaczyć pokaż pliki ukryte/systemowe. Przełącznik /PAE jeżeli mamy zainstalowany serwice pack 2 lub wyższy traci sens ponieważ system automatycznie uruchamia się w tym trybie jeżeli mamy o ile dobrze pamiętam minimum 2GB RAM-u. Czyli wystarczy dodać samo /3GB - z tym że powtarzam, pozwoli to aby pojedynczy proces mógł zająć do 3 GB RAM-u ( a nie 2 jak jest domyślnie), nie ma on nic wspólnego z tym ile RAM-u widzi komp. Co do Serwera to tu istotna jest płyta główna, od niej zależy czy będzie widział całą pamięć - a na to nie ma rady trzeba po prostu sprawdzić .
    Pozdrawiam

Domyślnie

Ok mam juz windows server 2003 widzi mi te 4 GB ramu ale mam pytanie czy tam też moge wpisać zeby proces mógł widzieć 3 gb ramu a nie 2 i czy tak to ma wygladać czy innaczej?

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT /3GB

aha i czy moge procesowi przydzielić więcej niż 3 GB pamięci np 3,5 GB ?

Domyślnie

Systemy 32-u bitowe max mogą przydzielić 3GB -RAM. ile masz aktualnie możesz sprawdzić w Informacjach o systemie - pole Całkowity rozmiar pamięci wirtualnej. Na początku tego wątku są screeny, które to pokazują.
    Pozdrawiam

PS Co do edycji Serwerowej to sprawdzę czy jest tak samo jak dopiero po niedzieli - teraz urlop xD.

Domyślnie

I co sprawdziłeś?

Domyślnie

Niestety nie byłem w pracy - grypa xD

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Pobierz sobie darmowy ProcessExplorer. To taki zamiennik dla XP taskmanagera, choć jako zamiennik mnie denerwuje. Pokazuje więcej parametrów odnośnie pamięci i na podstawie danych szybko się zorientujesz ile twoje procesy używają pamięci.
    Wyłączenie standardowo opcji 3GB przy systemach posiadających poniżej 3GB ma jak najbardziej sens i chwała za to MSyfowi.
    Podczas pracy pamięć w obszarze wirtualnym przechowywana jest w postaci stron, dlatego zawsze część procesu znajduje się w obszarze fizycznym, a część w wirtualnym. Jak na razie znalazłem tylko jeden program, który potrafił zjeść 2GB ramu i zacząć zgłaszać błędy braku pamięci, a przy przełączniku /3GB zjeść 3GB. Był to Excel z pakietu Office 2007 i było to wynikiem błędu w sofcie, którego chyba do tej pory nie poprawili. Błąd oczywiście był odtwarzalny i pojawiał się w pewnych specyficznych sytuacjach.
    Windows Server to system serwerowy, a więc o półkę wyżej niż dowolny XP i nie widzę powodu, dla którego nie mógłby korzystać w pełni z 4GB ramu. Zresztą XP też pewnie by mógł, gdyby go dobrze napisać.

Za czasów 98/ME były jeszcze przełączniki systemowe, które ustalały, która pamięć ma być priorytetowa (fizyczna czy wirtualna). Ale wtedy stosunek RAM/HDD był dużo poniżej 1.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 12.Jan.2012 o 15:56

Domyślnie

Serwer 2003 32 bit przydziela nawet więcej niż 3GB xD przynajmniej tak pisze w informacjach o systemie - u mnie trochę więcej niż 5 GB (przy zainstalowanych 4GB RAM-u). Osobiście nie sprawdzałem w praktyce xD.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Czarcik ; 13.Jan.2012 o 21:20

+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)