Witam. Nie chciałbym czegoś zwalić na dopiero co postawionym systemie
dlatego wolę się poradzić. Po wywaleniu Visty pozostawiłem stary układ partycji, czyli Recovery, Systemową i Dane. Recovery jest na moim dysku jako pierwsza i chciałem ją zostawić na wszelki wypadek. Słyszałem, że NTFSy między Vistą i XP się różnią więc wywaliłem partycję systemową i na nowo założyłem po czym sformatowałem na NTFS. Trzecią zostawiłem nieruszoną bo mam tam dane.
System stanął na drugiej partycji i wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że to co Vista nie widziała (czyli Recovery) to XP widzi jak normalną partycję.
Więc w czym problem? Ano w narzędziach administracyjnych i zarządzaniu dyskami. Według wszelkich tam informacji jest to partycja podstawowa (Recovery) a system dorzucił jej dopisek system. I rzeczywiście wrzucił tam pliki ntloader i boot. Zaś partycja systemowa, na której zainstalowałem system, i ta którą formatowałem, ma opis że jest to dysk logiczny i partycja rozszerzona i system oznaczył ją jako rozruch.
Jak to się więc stało, że trzecia w kolejce partycja znów jest widziana jako podstawowa
Czy mogę jakoś zmusić system, aby przeniósł pliki boot w inne miejsce?
Czy mogę przenieść pliki z recovery w inne miejsce? Czy system nagrywając pliki boot nie uszkodził pierwotnie istniejących tam plików? Czy mogę zmienić oznaczenie dysku D: (Recovery) na E: i system wystartuje?
Pozdro.

LinkBack URL
About LinkBacks
Odpowiedź z Cytatem