+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Partycje po Viście

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie Partycje po Viście

Witam. Nie chciałbym czegoś zwalić na dopiero co postawionym systemie
    dlatego wolę się poradzić. Po wywaleniu Visty pozostawiłem stary układ partycji, czyli Recovery, Systemową i Dane. Recovery jest na moim dysku jako pierwsza i chciałem ją zostawić na wszelki wypadek. Słyszałem, że NTFSy między Vistą i XP się różnią więc wywaliłem partycję systemową i na nowo założyłem po czym sformatowałem na NTFS. Trzecią zostawiłem nieruszoną bo mam tam dane.

System stanął na drugiej partycji i wszystko byłoby fajnie gdyby nie to, że to co Vista nie widziała (czyli Recovery) to XP widzi jak normalną partycję.
    Więc w czym problem? Ano w narzędziach administracyjnych i zarządzaniu dyskami. Według wszelkich tam informacji jest to partycja podstawowa (Recovery) a system dorzucił jej dopisek system. I rzeczywiście wrzucił tam pliki ntloader i boot. Zaś partycja systemowa, na której zainstalowałem system, i ta którą formatowałem, ma opis że jest to dysk logiczny i partycja rozszerzona i system oznaczył ją jako rozruch.
    Jak to się więc stało, że trzecia w kolejce partycja znów jest widziana jako podstawowa
    Czy mogę jakoś zmusić system, aby przeniósł pliki boot w inne miejsce?
    Czy mogę przenieść pliki z recovery w inne miejsce? Czy system nagrywając pliki boot nie uszkodził pierwotnie istniejących tam plików? Czy mogę zmienić oznaczenie dysku D: (Recovery) na E: i system wystartuje?

Pozdro.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Jaką literę ma dysk z windą? Jak "C" to kto wie może się uda.
    Możesz spróbować zmienić status partycji np. Partition Managerem i następnie oznaczyć tą partycję jako aktywną. Potem wystartować z płyty wybrać odzyskiwanie przy pomocy konsoli i tam spróbować najpierw odmontować partycję Recovery (polecenie mountvol) i sprawdzić jaką literę ma dysk z windą i użyć poleceń fixmbr i fixboot. Aha i przekopiuj pliki startowe z recovery i w boot.ini dopisz nowe linie :
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(XXX)\WINDOWS="kom entarz" /fastdetect /NoExecute=OptIn
    Gdzie XXX to numer twojej partycji, dodaj jakiś komentarz i w tedy przy starcie będziesz miał wybór.
    Jest polecenie w konsoli odzyskiwania, które przeszukuje dyski i samo uzupełnia lub tworzy boot.ini, ale... brak lecytyny nie pamiętam go w tej chwili, a ściąga gdzieś mi się zapodziała, jak w konsoli odzyskiwania wpiszesz help to wypisze listę dostępnych poleceń (nie wszystkich, ale to jest). I jeszcze jedno przed uruchomieniem w trybie konsoli odzyskiwania załóż hasło na konto Administratora to na nie będziesz się logować w konsoli a zdaje się że XP z SP1 nie przyjmuje pustego hasła co do reszty SP to nie wiem bo zawsze zakładam to hasło.
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Wykorzystam twoje rady, jednak widze, ze musze dokonac reinstalacji bo dysk logiczny nie potrafi startowac. Teraz juz wiem czemu instalator okroił tworzoną partycję o 13MB. Widzę że ten XPowy fdisk jest dużo gorszy niż fdisk z 98. Tam można było wybierać typ partycji.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Status partycji da się zmienić, czy przekonwertować ją na podstawową z rozszerzonej np Partiton managerem, ale fakt wydaje mi się że będzie szybciej, a na pewno pewniej przeinstalować system. W tym przypadku proponuję najpierw stworzyć partycje podstawową do XP i zrobić ją aktywną - wtedy automatycznie będzie to C. Jaki rozmiar ma ta Recowery? Jeżeli większy niż 8 GB to d..pa blada. XP nie wystartuje z obszaru powyżej pierwszych 8GB.
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Cytat Napisał Czarcik Zobacz post
    Status partycji da się zmienić, czy przekonwertować ją na podstawową z rozszerzonej np Partiton managerem, ale fakt wydaje mi się że będzie szybciej, a na pewno pewniej przeinstalować system. W tym przypadku proponuję najpierw stworzyć partycje podstawową do XP i zrobić ją aktywną - wtedy automatycznie będzie to C. Jaki rozmiar ma ta Recowery? Jeżeli większy niż 8 GB to d..pa blada. XP nie wystartuje z obszaru powyżej pierwszych 8GB.
    Niestety przykra nauczka na przyszłość. W sumie to zdupiłem, lapa robię dla kogoś i przy każdej instalacji musiałem żonglować 30GB danych w małych plikach co kopiowało się ponad 30minut. Szkoda że od razu nie sprawdziłem co instalator XP namieszał w dyskach tylko poinstalowałem aktualizacje i zaktywowałem go. Aktywacji nie udało mi się już odzyskać, pewnie wynikało to z faktu, że XP został zainstalowany na kompletnie innej partycji i plik wpa.dbl zbytnio się różnił.
    Mam WinXP Home z SP2 i tam hasło na admina nie musi być ustawione, wręcz zaleca się pozostawienie go pustego, gdyż nie ma wtedy dostępu z otoczenia.
    Co do 8GB to WinRe ma 1,5GB ale następna podstawowa ma 100GB i dopiero za nią jest system (kolejne 100GB). Więc jest trzecia w kolejności. Wszystko działa.

EDIT: mam teraz prośbę, co powinno znaleźć się na partycji WinRE Visty aby spełniała swoje zadanie. W głównym mam plik boot.sdi, a w sources boot.wim. Czy powinnien być też jakiś vistowy boot.ini itp? XP przy instalacji na dysku logicznym wybrał tę partycję, jako pierwszą w kolejności i tam wrzucił swoje pliki startowe czyli boot.ini, bootfont, ntloader i coś tam jeszcze.
    Ostatnio edytowane przez ElfOnCd ; 31.May.2008 o 11:56

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)