+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z mapowaniem dysku w XP

Szeregowy jadenn ma szanse Avatar jadenn

Domyślnie Problem z mapowaniem dysku w XP

Witam i prosze o pomoc
    Mam kompa w sieci dołaczony jest do domeny (prawidlowo) system win xp gdy mapuje dysk z udostepnionego zasobu z serwera domenowego, zaznaczam "polacz ponownie przy logowaniu", wszystko ok do momentu gdy ponownie uruchamiam kompa. Zmapowanego dysku juz nie ma.
    W rejestrze w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Network\Persistent Connections wartość w SaveConnections była ustawiona na NO ale zmieniłem na YES lecz po restarcie nic sie nie zmieniło. Mam pomysł jak obejesc to dziwne zachowanie xp tzn chce stworzc plik wsadowy *.bat pozwalajacy na mapowanie tego dysku i wrzuciłbym go do autostartu, ale dokladnie nie wiem co tam wpisac. Czy ktos zna skrypt do mapowania dysków sieciowych?
    W sieci mam jeszcze pare kompow tylko, ze wszystkie z nich maja win 2000 i nie mam z nimi takiego problemu.
    Prosze o pomoc
    Dzieki i pozdrawiam

Domyślnie

Ok wiem juz jak zmapowac dysk za pomoca krotkiego skryptu, ale dlaczego normalnie nie chce mi sie zmapowac dysk po restarcie. Ma ktos jakis pomysł?
    Bede wdzieczny za jakies sugestie.
    PZDR

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

A czy serwer jest domeną czy sieć działa tylko na grupach roboczych?

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Proponuję zerknąć w event log systemu, tam powinna być odpowiedź czemu nie mapuje ponownie.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo Zobacz post
    A czy serwer jest domeną czy sieć działa tylko na grupach roboczych?
    Komp opisany wyzej nalezy do domeny, natomiast jest on zwykłym hostem lokalnym, pinguje po nazwie, zmieniłem kabel sieciowy bo dowiedziałem sie od znajomego, ze miał podobny problem u niego po wymianie kabla jakos mapowały sie dyski juz bez problemu ale u mnie to nie pomogło. W podgladzie zdarzen nic niepokojacego nie zauwazyłem ale dokladnie to jeszcze sobie sprawdze.

Młodszy chorąży Czarcik ma szanse Avatar Czarcik

Domyślnie

Witam. Jeżeli logujesz się do domeny tj,. jesteś użytkownikiem domeny to twoje "cechy" jako użytkownika są ustalane na poziomie domeny i grzebanie w lokalnym kompie nic nie da. Pomóc może tylko i wyłącznie zmiana ustawień na serwerze. Przyczyny zdaje się mogą być dwie: ograniczenia konta użytkownika (czyli problem z prawami dostępu), lub ograniczenia udostępnianego zasobu. Jest jeszcze jedna możliwość - kłopot z profilem (czasami "lubią" się kaszanić np. jeżeli logujemy się na kompach z różnymi systemami - XP i np. 2000). Czy profil jest przechowywany na serwerze czy lokalnie? Jeżeli lokalnie to na lokalnym kompie trzeba go usunąć i przy ponownym logowaniu zostanie założony nowy (zamiast usuwać lepiej zmienić nazwę, żeby móc potem przegrać moje dokumenty pocztę itp.). Jeśli profil jest przechowywany na serwerze to trzeba tą operację powtórzyć dla serwera.
    Pozdrawiam
    Certum est, quia impossible est

Domyślnie

Witam
    Rozwiazanie do do mojego problemu jest nastepujace:
    Uzytkownik nie miał dodanego profilu w Active Directory, ktory znajdował sie w folderze zasad SystemRoot\sysvol\ , po dodaniu profilu skrypt zadziałał i dyski sie mapuja
    Odpowiedz pozna ale nie miałes czasu odpisac
    PZDR

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)