+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z zamianą litery partycji systemowej

BLADE2042 BLADE2042 ma szanse Avatar BLADE2042

Domyślnie Problem z zamianą litery partycji systemowej

Witam mam taki problem otóż działałem jakiś czas na systemie Windows 7 Ultimate 64 bit ale oprogramowanie do montażu filmów nie chciało na nim działać i zmusiło mnie to do powrotu na stary system Windows XP Home Edition logiczne 32 bitowy.Jednakże po postawieniu systemu pozmieniały mi się całkowicie litery partycji i np.system mam na partycji F zamiast C gdy próbowałem to zmienić za pomocą wejścia w START , PANEL STEROWANIA , WYDAJNOŚĆ I KONSERWACJA , NARZĘDZIA ADMINISTRACYJNE , ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM , ZARZĄDZANIE DYSKAMI mam Dysk 0 Podstawowy 232,87GB gdzie powinna być partycja C , D , E a drugi to Dysk 1 Podstawowy 186,31GB gdzie powinna być partycja F , G , trzeci dysk jest jako Dysk 2 Podstawowy 698,63GB jest to dysk przenośny firmy Seagate pod wejście usb całość pojemności powinien wynosić 750GB wcześniejsze czyli Dysk 0 mieć powinien 250GB a Dysk 1 200GB teraz na dysku 232,87GB są partycje o literach F , C , G gdzie na F pisze dodatkowo Zdrowy (Rozruch) C pisze Zdrowy (System) a na D pisze Zdrowy (Aktywna) reszta pisze tylko Zdrowy jak te wszystkie litery według własnego uznania poustawiać gdy próbuję zmienić literę systemową C w funkcji Zarządzanie komputerem wówczas ukazuje mi się info System Windows nie może zmodyfikować litery dysku woluminu systemowego lub rozruchowego jak tego dokonać?Chciałbym jeszcze przy literach D i F usunąć nazwy typu Zdrowy (Aktywna) oraz Zdrowy (Rozruch) a pozostawić tylko przy partycji C czyli systemowej Zdrowy (System) resztę partycji wszystko pokazuje mi Zdrowy będę ogromnie wdzięczny za pomoc jak tego dokonać.Już próbowałem w rejestrze systemowym z tego oto opisu Jak przywrócić literę dysku systemowego/rozruchowego w systemie Windows jednakże z negatywnym skutkiem u mnie to niedziała mimo stosowania się do podanych instrukcji w artykule.
    Windows 7 Ultimate z SP1 64bit
    AMD Phenom II X4 940 Black Edition
    Gigabyte: GA-MA785GM-US2H
    GTX 470 1280MB/320Bit Gigabyte
    Creative: X-Fi Titanium Fatality Pro
    2x2GB Kingston 800MHz + 2x1GB Geil Dual Ultra DDR2 800MHz
    1TB Samsung 32MB
    dvd: HP dvd1270
    Chieftec: CFT-850G-DF

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Sprawa jest łatwa do zrobienia podczas instalacji systemu.
    Najsampierw w BIOS-ie ustaw kolejność dysków tak aby założony startowy był dyskiem nr 1 w kolejce bootowania, jeśli masz czytnik kart pamięci to go wyłącz.
    Podczas instalacji aktywna partycja dysku startowego powinna być już widoczna jako C.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Starszy sierżant ElfOnCd ma szanse

Domyślnie

Cytat Napisał Filon by A-men Zobacz post
    Sprawa jest łatwa do zrobienia podczas instalacji systemu.
    Sprawa wcale nie jest taka prosta dla XP. Gdy przygotujesz sobie wszystko przed instalacją to jest OK. Ale jeśli masz dwa, trzy dyski (ewentualnie partycje) i z poziomu instalatora usuniesz partycję C, założysz na nowo i sformatujesz to instalator ustawi tę systemową na samym końcu (np: E).
    I z jego poziomu nic nie ustawisz i kolejność w BIOSie nie będzie miała znaczenia. Ja przygotowywałem dysk do reinstalacji na innym systemie bo nie chciałem stracić partycji D a też chciałem mieć sys na C a nie na E (propozycja instalatora nie do odrzucenia).

Redaktor Filon by A-men ma szanse Avatar Filon by A-men

Domyślnie

Ja mam w tej chwili 6 dysków i nie mam takiego problemu.

Edit:
    Na, niektórych chipsetach (Intel, nV, SIS) podczas instalacji należy wyłączyć w BIOS-ie dyski - poza tym, na który chcesz wrzucić system.
    Bez kombinowania i kłopotów, na chipsetach AMD nie ma takiej potrzeby
    Ostatnio edytowane przez Filon by A-men ; 08.Jan.2010 o 14:36 Powód: Nowe dane.
    Pozdrawiam

Filon by A-men
    SAM440 (AmigaPPC klon) + AmigaOS 4.1 + Radeon

ORAZ PC
    CPU: Phenom II x2@x4 555BE| MOBO: Asus Crosshair IV Formula | RAM: 4 GB Kingston HX 2000MHz | GPU: HD6970 | HDD: 2x 1TB SATA II | DVD: Asus DRW-1814BLT SATA + Asus DRW-2014L1T SATA | AUDIO: Asus Xonar D2/PM + Altec Lansing 2.1 FX4021 | BUDA: CoolerMaster HAF932 + Corsair CMPSU-520HXEU - 520W | EKRAN: BenQ VW2420H LED MVA

Zapraszam na zakupy WWW.ALT-COMPUTER.PL

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

znam ten ból dwa dyski PATA i Jeden SATA na którym mam już od 2 lat windowsa

nazwy litery po formacie nie da się zmienić jedynie w moim przypadku odłączyłem stare dyski (w tym dysk gdzie był stary windows i oka)

a problem z tym był u mnie dlatego iż w pierwszej kolejności widzianymi dyskami są u mnie te PATA więc z automatu instalator windowsa zapodaje że chcę formatować te dyski a nie dysk SATA

na szczęście po utworzeniu partycji i podziale w celu późniejszego formatu nie ma już takiego problemu

Pozdro

PS- a zastanawiam się jakby to było gdybym chciał testowo zapodać np. "7" na dysku USB albo drugiego "XP"ka czy nie nakombinowałby mi instalator czegoś
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

V.I.P. twardy77 ma szanse Avatar twardy77

Domyślnie

Cytat Napisał lee99 Zobacz post
    znam ten ból dwa dyski PATA i Jeden SATA na

a problem z tym był u mnie dlatego iż w pierwszej kolejności widzianymi dyskami są u mnie te PATA więc z automatu instalator windowsa zapodaje że chcę formatować te dyski a nie dysk SATA
    wystarczy w biosie przestawić z (mniej więcej to tak brzmi): compatibility coś tam pata na coś tam SATA jak znajdę to uszczegulnie
    i powinno być to w ustawieniach dysku czyli ide
    i wtedy zajaży sata jako pierwszy
    nie ma to jak
    Google search detective
    Piszę poprawnie po polsku.
    centrala ==> ASUS P5Q Deluxe procek ==> DualCore E2180 pamiątki ==> KINGMAX 2X 1GB DDR2 1066Mhz palnik ==> pionek DVR-215
    chłodnica ==> AURAS WAVE grafika ==>GF 250 GTS DK zasiłka ==> OCZ 500W SXS HDD ==> WD AAKS 250 GB

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

nie wiem czemu macie takie problemy na XP , już kilka razy po formacie miałem pozamieniane litery dysków i zawsze zmieniałem je w zarządzaniu dyskami , nigdy nie było problemu , pokazywał się tylko komunikat że mogą wystąpić problemy z odczytem danych po zmianie litery , taki komunikat to standard , nie było kłopotów z odczytem danych i wszystkie partycje były widoczne , pozdro
    Pozdrawiam

Asus Sabertooth 990FX AMD Phenom II X2 555 BE @ 3.8GHz + Thermaltake liquid cooling DDR3 8GB 1600MHz Corsair Venegeance CL9 Radeon Sapphire HD 5830 PCI-E Muza SB Platinum HDD Samsung 1TB Hitachi 1,5TB 64MB cache Palnik Pioneer 216D ASUS DRW-2014L1T LS Logitech Z-5500 Cooler Master HAF 932 Elektrownia Corsair 750W Płaskownik LCD Benq G2222HDL Led Sys. XP HE SP3

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)