+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Temat: moje spostrzezenia co do arta/testu benqa 1640

Starszy plutonowy Nikita_Bennet zero jak zero Avatar Nikita_Bennet

Domyślnie moje spostrzezenia co do arta/testu benqa 1640

kilka pytan co do tego testu.

jako ze poszukuje ostanio piecyka dla siebie to przegladam rozne testy nagrywarek dvd.
    przejrzalem test/arykul o napedzie Benq DW 1640.
    moje spostrzeżenia.

Kopiowanie zabezpieczeń
    czy tam nie powinno byc na obrazku oprocz hp, liteona, pioneera, drugiego pioneera i plexa testowanego napedu firmy benq
    na marginesie - pierwsza nagrywarką jest HP 640C nie bylo kiedys takiej drukarki (jesli tak to HP ma imo kiepskie nazewnictwo)?

Korekcja błędów CD
    DAE Quality

cytuje:
    "Jako granicę słuszalności należy traktować poziom -60 dB(A), wszystko co na poniższym wykresie wykracza ponad ten poziom to słyszalne zakłucenia w odtwarzaniu"

wrzucie to do Worda - sami obaczycie - jest byk
    no chyba ze moj word zwariowal

we wstepie:
    "Jedynym z dystrybutorów produktów BenQ w Polsce jest firma AB S.A., ....."

AB jest jedynym dystrybutorem czy jednym z dystrybutorow - literowka jak mniemam.

czemu jako plus zostalo uznane - gwarancja zewnetrzna - nie ma o niej nic w opisie (no chyba ze przeoczylem). ani ile trwa ani to czy benq ma w pl wlasny serwis. to ze jest zewnetrzna to jest i plus i minus. nie lapie tego.
    wogle komus sie popsula moze i wie jak jest z serwisem? wymieniaja na nowa, naprawiają oddana, wymieniają na inna sprawną

to tyle moich spostrzezen.
    tak wogle to milo sie czytalo.

pzdrwm Nikita_Bennet
    "Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
    difference. We should all be treated with appropriate respect."
    Sir A C. Clarke

Redaktor SoBal zero jak zero Avatar SoBal

Domyślnie

Dzięki za znalezienie błedów, już poprawione.
    W tym wypadku gwarancja zewetrzna jet podobna do tej oferowanej przez LG. A jako plus - bo nie musze chodzic do sklepu w ktiorym kupilem towar - a szczegolnie - nie musze chodzic do supermarketu gdzie kupilem towar....
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    ..........
    W tym wypadku gwarancja zewetrzna jet podobna do tej oferowanej przez LG. A jako plus - bo nie musze chodzic do sklepu w ktiorym kupilem towar - a szczegolnie - nie musze chodzic do supermarketu gdzie kupilem towar....
    skoro poruszyles temat LG (gwarancje zewnetrzne). jak pamietasz pewnie "serwis" lg w olsztynie jest chyba na os. mlecznym - jak sie goni z kortowa do reala a raczej ganialo kiedys bo troche pozmienialo sie w olsztynie odkad mnie tam nie ma.
    czasem bylem proszony aby pojsc z kims bo w sklepie powiedzieli im zeby isc do nich (serwis lg) bo jest gwara zewnetrzna i sklep nie ma nic juz do tego towaru (to jak wiemy nie dokonca prawda). osoby tam pracujace lekko mnie powalaly. nagrywarek lg poszlo tam chyba z 6 i jeden cd-rom. polowa z tych nagrywarek po miesiącu podala znowu - rekordzista byl chyba z 4 razy i co lepsze zawsze bylo wykonane czyszczenie i konserwacja a nie wymiana elementow. ja pier***e taka gware. po nauczce od LG zawsze uderzam do sklepu bo odpowiadają chyba z tytulu rekojmi przez 2 lata takze. ale wiele osob nie wie o tym.

siegnalem do miejsca gdzie spora czesc obecnego forum sie poznala i wyczytalem (ile w tym prawdy to nie wiem) ze walniete benqi są naprawiane, bądz wymieniane na "nie gorsze" ale tez naprawiane. czyli jak moj naped sie walnie to mogę dostac np inny naped ktory tez byl juz naprawiany i oczywiscie jest to zgodne z naszym prawem. moglem cos zle zrozumiec bo czesc wypowiedzi byla imo pisana przez osoby mlode ale nawet w najwiekszym klamstwie cos jest.

zasugerowalbym jesli istnieje taka mozliwosc aby podawac testach:
    - dlugosc gwarancji
    - zasięg - polska, unia europejska
    - kto ją realizuje - sprzedwaca czy zewnętrzny serwis
    - jesli zewnetrzny serwis to co trzeba otrzymac od sprzedawcy
    - kto jest oficjanym przedstawicielem w pl (to akurat chyba jest) i serwisem.

pozdrowionka i ciesze sie ze ruszyly testy.
    Nikita_Bennet
    Sir A C. Clarke

Domyślnie

Tez sie ciesze ze testy ruszyly Dzieki rowniez za uwagi.
    Co do gwarancji - od testu LG bede dodawal juz zawsze wiecej informacji odnosnie tego tematu.
    Core i7 2600K @ 5GHz | XFX Radeon HD5870 Referent | Patriot 2133 8GB | 2x OCZ Vertex 3 MAXIOPS SSD | CoolerMaster HAF 932 | Antec TP-750NEW | Wszystko wodowane na EK WaterBlocks!

Moderator asterix ma szanse Avatar asterix

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Tez sie ciesze ze testy ruszyly
    Co do gwarancji - od testu LG bede dodawal juz zawsze wiecej informacji odnosnie tego tematu.
    a właśnie , gdzie BenQ ma serwisa? jakby coś się stało?
    kupiłem przez neta w http://www.arcomp.com.pl/ czy mogę tam reklamować ?
    kupiłem BenQ DD DW 1640 DL i jestam zadowolony , ale gdyby coś się stało co mam zrobić?
    pozdro

Domyślnie

A nie dostałeś z napędem karty gwarancyjnej BenQ?

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    kurka wodna ! nie sprawdziłem!
    moja wina ! zaraz sprawdze

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    sprzedawca jak wyżej , ale autoryzowany serwis jest w Zabrzu! to kawałek drogi z Gdańska,mam nadzieję że mnie BenQ nie zawiedzie

Domyślnie

Wpadłem na taki pomysł, żeby publikować całą zawartość karty gwarancyjnej, potem zadzwonić do serwisu z 3 podstawowymi pytaniami:
    1) Dziendobry, komputer mi sie w czasie zapisu i odczytu strasznie muli a bufor przy nagrywaniu zawsze skacze.
    2)
    3)

(czekam na propozycje )

A na koniec skonsultowac np. tresc gwarancji z rzecznikiem konsumenta... Warto to wszystko zrobic?

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    Wpadłem na taki pomysł, żeby publikować całą zawartość karty gwarancyjnej, potem zadzwonić do serwisu z 3 podstawowymi pytaniami:
    1) Dziendobry, komputer mi sie w czasie zapisu i odczytu strasznie muli a bufor przy nagrywaniu zawsze skacze.
    2)
    3)

(czekam na propozycje )

A na koniec skonsultowac np. tresc gwarancji z rzecznikiem konsumenta... Warto to wszystko zrobic?
    dobry pomysł ! , w czasie zapisu bufor skacze od 50 - 100% przy nero 6 , jeśli chodzi o mulenie kompa to nie mogę narzekać , procek sempron 2.4 Gb i1024 ramu , bywa że w czasie kopiowania w locie dvd-r z grą na ps2 wywala błąd odczytu i płytka jest w kibelek ale ta sama płyta w opcji odczyt -zapis pali się całkiem dobrze , z poprzednią wypalarką Lite-on ( numeru nie pamiętam) miałem więcej kłopotów , praktycznie co druga płyta szła do kosza , więc mam nadzieję że BenQ pożyje jak najdłużej

Domyślnie

Asterix, zle mnie zrozumiales, chodzi mi o odpowiedzi serwisu na najbardziej typowe pytania, pierwsze dotyczy DMA, jeżeli serwisant po tym jednym zdaniu zaproponuje coś innego niż sprawdzenie DMA i aktualizacja sterownikow do płyty głównej - to znaczy że mamy do czynienia z laikiem a nie serwisantem.

[VD]misio[PL] daniel5120 ma szanse Avatar daniel5120

Domyślnie

Cytat Napisał SoBal
    2)
    3)

(czekam na propozycje )

jedno z pytan jakie proponuje zadac to z wynikow testow np w przypadku benq 1640: dlaczego naped tak slabo wypala plyty cdrw ultra speed
    az jestem ciekaw co beda odpowiadac :]
    ATARI 130 XE & ATARI XC12

Duron 600; ECS K7VZA; 256 sdram; Seagate ST3200822A Firmware 3.01; LITE-ON LTR 40125S ZPS6; BenQ DW1640 0F2 BSGB => BSLB

Domyślnie

SoBal - jak sam widzisz roznie bywa.
    co do skanowania karty gwarancyjnej to sam nie wiem.choc fajnie byloby wiedziec jak wyglada aby jak kupujemy sprzet, ten wymarzony, brac cos o czym cos wiemy a nie wierzyc sprzedawcy na slowo - sorki SoBal ale ja sie o malo co nie nadzialem pare razy i tylko to ze wiedzialem co kce pomoglo a to wymagalo szukania na roznych forach (wtedy szlo o taktowanie radeonka pro a zwyklego - zakup w scl olsztyn)
    wracajac do tematu. przydalaby sie informacja o tym jakie papierki (i nie tylko) powinny byc w pudelku (instrukcja: papierowa to zaleta, ta na na cd to minus bo jak mozemy obejrzec cos jak nie mamy podlaczonego napedu, ponadto: gwaracja producenta o ile jest, dodatkowe ulotki w stylu quickstart i oczywiscie czy sa te obrazkowo wyjasniajace co i jak - tak te dla gląbow).
    wiem mozolna praca ale pozwoli to wytepic sprzet sciagany prywatnie z zagranicy na ktoergo nie ma czasem gwary w pl.

jesli juz jestesmy na gwarze - wezmy plexa - gwara europejska czy polska - warto wspomniec. jak respektowana w ue to zarabiscie i plus. np ostanio kupuje troche telefonow nokia - w uk maja gware rok - wioze do pl i tam jest 24 miesiace (bylem w "autoryzowanym serwisie" nokii). fajnie miec gware europejska.

konsultacja z rzecznikiem praw konsumenta - pomysl ciekawy i mi sie podoba ale za duzo zachodu na chwile obecna i dodtakowy koszt i praca.

co do pytan do serwisu - imho warto, choc trudno ocenic poziom serwisu jesli pytania beda znali wszyscy internauci.
    z mojej strony to zawsze pytam czy zmiana biosu w nagrywarce na bios od producenta (oryginal, nie modowany, do odwpoeiedniego typu nagrywarki) anuluje gwaracje czy tez nie i czy jesli aktualizacja sie nie powiedzie to kto za to odpowiada (zalozenie ze uzytkownik niczego nie spartolil i prad byl caly czas i to bez przepiec)

dobra koncze i ide sie popluskac bo po robocie jestem.

pzdrwm Nikita_Bennet
    Sir A C. Clarke

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia