+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Do Szanownych Nowicjuszy Forum - proszę przeczytać przed napisaniem czegokolwiek.

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Exclamation [B]Do Szanownych Nowicjuszy Forum-proszę przeczytać przed napisaniem czegokolwiek[/B]

O to krótkie uwagi, do których proszę się stosować, gdyż posłuży to nam wszystkim - forum zachowa większą czytelność i po prostu będzie wygodniej się z niego korzystać:

1. Zanim zgłosisz jakiś problem, to najpierw skorzystaj z funkcji SZUKAJ - duża ich część była wielkokrotnie opisywana i naprawdę nie ma sensu pisać czegoś ponownie.

2. Gdy już coś napisaliśmy i chcemy to poprawić, to korzystamy z funkcji EDYTUJ. Jeśli dodadkowo chcemy dodać jakiś załącznik, wtedy po wybraniu EDYTUJ, wybieramy TRYB ZAAWANSOWANY.
    Stosować to przede wszystkim w sytuacji, gdy pod naszym postem w danym wątku nie ma innego.

3. Jeśli już zgłaszamy jakiś problem, to należy podać w opisie problemu jaki sprzęt/kofigurację posiadacie (przede wszystkim model nagrywarki i wersję firmware!), jaki system operacyjny oraz rodzaj stosowanego oprogramowania do nagrywania (wraz z wersją) i ewentualnie nośniki na jakich się nagrywa.

I to tyle! Dziękuję za uwagę
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 19.Jul.2006 o 17:03

Już tylko użytkownik SEBAW zero jak zero Avatar SEBAW

Domyślnie

Ja jeszcze dodam coś od siebie.

4. Często tworząc nowe wątki używacie w tytule wykrzyknika lub pytajnika. Ale zamiast użyć go jeden raz, to wciskacie klawisz i puszczacie po pewnej chwili. Prosimy o nie powielania znaków, bo użycie go jeden raz już wystarczy.

Przykłady z forum wzięte: ;)

Może banalne ale ja nie wiem w czym problem !!!!! :(:(
    mam problem.pomocy!!!!!!!
    pomocy divixtodvd!!!!!!!!!!!!!
    Czy jest ktos kto sie na tym zna?????

To co mi się uda wyłapać to poprawię, ale ostrzeżenia na PW będą.

5. Czytajcie informację pod nazwą działu, bo często zdarza się, że wątki nie należą do danego działu i musimy je przenosić na właściwe miejsce.
    Np.:
    Jak mam nagrać film AVI na DVD? – wątek umieszczony jest w dziale DVD/DVD:R, a powinien być w CD/DVD Video.

6. Nie cytujmy ekstremalnie długich postów. Przecież można zacytować fragment, który nas interesuje. W tym celu wybieramy opcję Zacytuj, która znajduje się pod ostatnim postem w danym wątku. I tam zostawiamy tekst do zacytowania, a pod nim wpisujemy swoją wypowiedź. (thx QuatPro).

7. Nie pisać całej wypowiedzi w stylu pogrubionym, powiększonym, czy też kolorowym (itp). Pojedyncze słowa, czy też krótkie zdania mogą być w ten sposób wyszczególnione, tylko bez przesady. (thx QuatPro).
    Ostatnio edytowane przez SEBAW ; 09.Apr.2007 o 18:02
    Skrzynia:
    sebawl[małpa]tlen.pl

Mój sprzęt:
    Athlon 64 3500+ | Asus A8V Deluxe | 2x1GB DDR GeIL | XFX nVidia 7600GT 580MHz_1.5GHz | Hitachi 120GB 7200obr/min 8MB Cache | Hitachi 320GB 7200obr/min 8MB Cache | BenQ DW1650 | Optiarc AD-7203A | LG DRD8160B | Logitech Media Keyboard | A4Tech X-750BF | Philips Brilliance 109P | NeoTEC V4200 | a wszystko dogrywa > Logitech Z-2300 THX | oraz > Creative Fatal1ty |

Moderator QuatPro ma szanse Avatar QuatPro

Domyślnie

8. Nazwa wątku musi wskazywać na temat jakiego on dotyczy. "Dobrze ujęty temat oddający to, czego dotyczy wątek to klucz do wysokiej czytelności oraz dobra wskazówka dla innych. Dlatego pamiętaj, aby nie nadawać tytułów w stylu "POMOCY!", "Mam problem", "Ważne!", "Awaria", "Błąd" lub podobnie. Zamiast tego postaraj się opisać w kilku słowach istotę problemu."

Sebaw, jeśli chcesz to usuń ten post i dopisz 8-my punkt w Twoim poście.
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 14.Jun.2007 o 01:39

Moderator lee99 ma szanse Avatar lee99

Domyślnie

Ja dodał bym od siebie małą drobnostkę nie zakładamy dwóch lub więcej kont na jednym forum
    Jak to ma miejsce zdaje się tutaj -> http://cdrlab.pl/forum/showthread.php?p=43108#post43108
    chociaż moge się mylić
    Pozdro
    NEC ND 4571A@1.02BT+RPC1(Nówka z serwisu od 2008/02/25 ) oraz GH20LS10@FL01(+riplock patch)

http://www.freetibet.org/

Domyślnie

O kurcze! Nawet nie zauważyłem... Jedna wypowiedź na jednym koncie.

9. Po napisaniu posta przeczytajcie proszę, czy da się go zrozumieć. Tu np. nie wiadomo co zapisywało lub nie, a co potrafi lub nie odczytać. Nie mówiąc o tym, że na stacjonarnej nie da się chyba nagrywać przy pomocy Nero.
    "Pisz poprawnie. Na Forum możesz pisać dowolnym stylem, jednak pamiętaj, aby treść była czytelna dla innych użytkowników.
    Znaczna część z nich gdy zobaczy słowa "jush", "goopi", "tesh", "pozdroofka" itp., może zignorować Twoją wypowiedź - i najpewniej to zrobi - czym znacznie zmniejszysz szanse na otrzymanie pomocy.
    Nie stosowanie znaków interpunkcyjnych, wielkich liter oraz wyraźnego podziału na akapity również znacząco zmniejsza czytelność wypowiedzi. W najgorszym wypadku Twoja wypowiedź może się w ogóle nie doczekać odpowiedzi. Oczekujesz pomocy? Pozwól więc innym sobie pomóc i pisz tak, aby mogli się skupić na istocie problemu, a nie na deszyfrowaniu treści.
    Używanie polskich znaków nie jest konieczne, choć wskazane. Sporadyczne, drobne błędy jakkolwiek nie zmniejszą znacząco czytelności wypowiedzi, to jednak pamiętaj - im ona poprawniejsza, tym więcej ludzi na nią odpowie."

Przeczytać koniecznie to! W CAŁOŚCI! Napisane w zaciekawiający sposób.

10. "Jeśli publikujesz wątek na Forum, to nie podpisuj, że chcesz odpowiedzi na e-mail, GG itp. Forum jest po to, abyśmy się wymieniali doświadczeniami i uczyli nawzajem od siebie. Proponując taką formę wymiany informacji zabijasz istotę Forum." To oznacza, że nie będę odpisywał na problemy pytania indywidualnie.

11. "Nie zapomnij podziękować! Nie chodzi tu tyle o życzliwości ile o wskazówkę dla innych, którzy spotkają się z podobnym problemem. Jeśli dzięki radom zawartym na Forum udało Ci się rozwiązać problem to poinformuj o tym oraz zaznacz, jakie zabiegi i czynności bezpośrednio się do tego przyczyniły!"

Sebaw, scalaj to do jednego postu.
    Ostatnio edytowane przez QuatPro ; 14.Jun.2007 o 01:39

Moderator anabolo ma szanse Avatar anabolo

Domyślnie

Niestety obawiam się, że te reguły to tylko chyba my czytamy - jak był śmietnik tak jest nadal i trzeba będzie to chyba jednak inaczej rozwiązać...

Domyślnie

W sumie racja. Jednak jest jeszcze druga strona, wszyscy mamy wpływ na forum. Możemy pomagać, zwracać uwagę, konsekwentnie egzekwować... Ja akurat jestem za tym, aby w miarę uprzejmie - nie zrażać.

Domyślnie

Cytat Napisał anabolo
    ... 2. Gdy już coś napisaliśmy i chcemy to poprawić, to korzystamy z funkcji EDYTUJ. Jeśli dodadkowo chcemy dodać jakiś załącznik, wtedy po wybraniu EDYTUJ, wybieramy TRYB ZAAWANSOWANY.
    Stosować to przede wszystkim w sytuacji, gdy pod naszym postem w danym wątku nie ma innego. ...
    Na prośbę jednego z forumowiczów pokażę jak ja radzę sobie z edytowaniem w kontekście cytowania większej ilości postów:
    1. Naciśnij [ cytuj ] pierwszy post. Powycinaj fragmenty tekstu, którego nie dot. Twój komentarz. Pod spodem napisz to co chciałeś. Teraz zaznacz cały tekst (łącznie z Twoim i cytowanym) i skopiuj do schowka. Naciśnij [ kasuj ] lub wyświetl poprzednią stronę (wstecz).
    2. Prawie to samo z drugim i kolejnymi postami, z tym że zaraz po [ cytuj ] ustaw kursor na początku tekstu i wklej to co było w schowku (czyli to co już napisałeś). Jeśli to koniec cytowanych wypowiedzi to daj [ wyślij odpowiedź ], zamiast "kasuj" z poprzedniego punktu. Proste i gotowe.
    3. Można też jako schowka używać swojego właśnie pisanego postu, ale tekst i tak musi przejść przez schowek systemowy, tylko krócej tam zabawi i będzie w mniejszych częściach. Za to łatwiej będzie się w tym wszystkim nie pogubić. W takiej sytuacji po prostu doklejamy kolejne wypowiedzi używając przycisku [ edytuj ].

P.S.
    Osobiście mam dodatkowo taki nawyk (choć silnik tego forum nie robi w tej kwestii problemów) mający na celu nie utracenie długotrwałych moich wypocin: tuż przed wyślij zaznaczam wszystko i kopiuję gdzie?... do schowka. ... na wszelki wypadek, gdyby serwer nie był przez chwilę dostępny i/lub mój dostawca Int. nawalił.

+ Odpowiedz na ten temat

Informacje o wątku

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia